Renbuljong

Renbuljong 

Koka din egen renbuljong! Det är gott, går att frysa och är mycket enklare än vad du tror dessutom är det ett fantastiskt sätt att ta tillvara på hela djuret. Precis så som samisk mat handlar om. 

Du behöver för ca 1 liter färdig buljong: 

ca 1 kg buljongben från ren 

2 st schalottenlökar 

4 st morötter 

1 st palsternacka 

(ev 3 st vitlöksklyftor om du gillar det) 

ca 100 g rotselleri 

2 tsk grönpeppar 

1 tsk kryddpeppar 

4 st lagerblad 

2 msk tomatpuré 

2 msk salt 

1 msk socker 

1 tsk torkad timjan 

ett par kvistar färsk persilja 

Gör så här: 

  1. Rosta benen på en plåt i ugnen: 200oC i ca 15 minuter. 
  1. Hacka ner alla grönsaker i grova bitar och bryn riktigt hårt i en kastrull.  
  1. Tillsätt tomatpurén och bränn av den ordentligt. 
  1. När benen rostats häller du ner dom i kastrullen. Fyll upp med vatten och häll i alla kryddor. 
  1. Låt sjuda i ca 3 h. Sätt på ett lock och låt stå till dagen efter. 
  1. Koka upp vätskan dagen efter, sila genom en finhålig sil ner i en mindre kastrull. 
  1. Reducera vätskan till ungefär hälften. 
  1. Kyl ner och frys in i t ex en Silipad-form, eller i en iskubsform. Det gör att du enkelt kan plocka ut buljongisbitar och smaksätta dina såser med. 
0
    0
    Kundvagn
    Kundvagnen är tomTillbaka till butiken