Samebyar

Information

Vi köper främst in renar från samebyarna Ruvhten Sijte, Mittådalen, Idre, Tåssåsen och Handölsdalens. De är de samebyar som ligger i närheten alltså, Jämtland, Härjedalen och Dalarna. Renskötsel är en ett kulturarv och renskötseln inte bara en inkomstkälla utan även en livsstil. 

I sverige finns det 51 samebyar.

Många tänker att man kommer till en fysikby där alla från den samebyn bor. Men en sameby är dels ett vist område där byn har sina renar, men även en ekonomisk och administrativt förening med en styrelse som jobbar för att driva bys frågor och arbete.

Samebyn består av olika renskötselföretag och för att bedriva renskötsel i Sverige så måste man bla vara medlem i en sameby.

Ruvhten sijte är en fjällsameby i Jämtlands län. Samebyn har sina åretruntmarker i Härjedalens kommun. Samebyn har sina vinterbetesmarker i  Härjedalens och Älvdalens kommuner. I by så är det ca 10 aktiva renskötselföretag. 

Handölsdalen är en fjällsameby i Jämtlands län. Samebyn har sina åretruntmarker i Härjedalens kommun. Samebyn har sina vinterbetesmarker i  Härjedalens, Bergs och Åre kommuner.  I by så är det ca 15 aktiva renskötselföretag. 

Mittådalen sameby är en fjällsameby i Jämtlands län. Samebyn har sina åretruntmarker i Härjedalens kommun. Samebyn har sina vinterbetesmarker i Härjedalens och Bergs kommuner. I by så är det ca 15 aktiva renskötselföretag. 

Idre sameby är en fjällsameby i Dalarnas län. Samebyn har sina åretruntmarker i Älvdalens kommun och del av Härjedalens kommun. Idre är Sveriges sydligaste sameby. Samebyn har sina vinterbetesmarker i  Älvdalens kommun. I  by så är det ca 5 aktiva renskötselföretag.

Vi har även ett nytt samarbete med renskötare från: Tåssåsen sameby är en fjällsameby i Jämtlands län. Samebyn har sina åretruntmarker i Bergs och Härjedalens kommuner. Samebyn har sina vinterbetesmarker i  Ånge, Härjedalens, Bergs, Åre och Krokoms kommuner. Samebyn har ca 20 renskötselföretag. 

Vi kommer fram över att komma med information om vilka renskötare som levererar ren till oss.

Nyhetsbrev

Fyll i din e-post nedan, för att bli uppdaterad när vi nästa gång åker med renkött mot Stockholm.
Lämna ett meddelande om du har några frågor.
0
    0
    Kundvagn
    Kundvagnen är tomTillbaka till butiken