Den råvara vi hanterar kommer från samebyar och jägare i Jämtland, Härjedalen och Dalarna. Vi jobbar i allt vi gör för hög kvalitet på våra produkter, och råvaran har stor betydelse för resultatet. De renar och älgar vi köper in har strövat fritt i skog och på fjäll och sedan hanterats på bästa sätt. Utifrån sina egenskaper sorteras köttet i olika fraktioner under styckningen, och förädlas sedan vidare. Det är erfarna styckare som står för jobbet. Allt kött kvalitetsgranskas innan packning och leverans.

Under rennäringens slaktsäsong har vi fokus på renkött. Före slaktsäsongen jobbar vi med älgkött, och efter slaktsäsongen vidareförädlar vi vinterns råvaror. img2

Milt och mört renkött

Slaktsäsongen för ren sträcker sig från oktober till mars. Med dagens produktionsfokus är det primärt kalv som tas ut. Kalvköttet har en mildare viltsmak än vuxet renkött och är det dominerande på marknaden. I september har en del samebyar bockslakt, då vuxna handjur tas ut före brunsten.

Renkött är magert och rikt på proteiner, vitaminer och mineraler till följd av naturbetet. Fetthalten ligger runt 1-3% och proteinhalten på cirka 21%. Fettet är av den nyttiga typen fleromättade fettsyror: Omega 3. Renköttet är naturligt mört på grund av sina korta fibrer. Den riktige finsmakaren känner skillnad på tidigt höstslaktat renkött och sent vinterslaktat renkött på grund av renens varierade betesvanor över året.

Vi är certifierade enligt Renlyckarenägarnas kvalitetssigill för högklassiga renprodukter från samebyar i Sverige, med ansvarsåtagande från djur till tallrik.Renlycka

Mustigt älgkött

Även älgköttet är magert och rikt på proteiner, vitaminer och mineraler till följd av naturbetet. Det har längre fibrer och behöver hänga längre för att möras. Smaken har beskrivits som dominerad av mustighet med karaktär av jord och skog.