Höst och slakttider. Då gäller det att mysa med god mat: mustiga grytor, möra detaljer och enkla, läckra mellanmål och luncher – rätter som passar till både vardag och festligheter. Här kommer några tips utifrån våra senaste projekt, då vi varit medinspiratörer till 32:a upplagan av Chefs Night och haft ett kundevent för inspiration till nya användningssätt, samt från ett besök hos trogen restaurangkund och från ett par turer till renskog under passningsjobb. Smaklig spis!

Enkel pasta med renskav, kantarell och lingon

Pasta_CafeLoftetDet här väljer vi nästintill var gång vi äter lunch på Café Loftet i Funäsdalen! Så här kan du göra en egen variant hemma: stek renskav i rikligt med smör tills det är lite knaprig yta. Salta och peppra. Torrstek kantareller i egen panna tills de börjar hoppa och lägg sedan i en generös smörklick, fräs tills svamparna fått färg. Blanda renskav och kantareller och tillsätt en skvätt grädde eller ännu hellre renbuljong (se nedan). Puttra ihop snabbt, servera med pasta och toppa med lingon och några färska blad timjan eller ärtskott.

 

 

 

Suovasskav på traditionell samisk gaahkoe

Smörstek suovasskav och lägg på ditt favoritbröd, i vårt fall gaahkoe. Toppa med tunt skivad gul och röd lök, rotsakschips, persilja och lingon.

Här hittar du Go’kväll-kocken Susannes recept på hennes mormors gaahkoe: https://www.svt.se/recept/mormors-gahkku-samiska-mjukkakor

Gaahkoe_skav

Rengrillkorv med bröd och tillbehör

Går att variera i oändlighet! Stek eller grilla korven, och värm på brödet. Välj gärna ett något grövre bröd/korvbröd! Här är två av Funäsdalskocken Joakim Sorsas läckra tips på topping:

  • Timjansbakad lök, gruyére-ost, friterad jordärtskocka och färskriven tryffel.
  • Egen coleslaw på syrad kål med kummin, rökt renstek och majonäs, vitlökscreme, syrad silverlök och rödlök, samt inlagda senapsfrön.

Grillkorv

Wok med renrostbiff och grönsaker

Skär upp och smörstek vitkål, morötter, purjolök, paprika, och grönkål. Smörstek rostbiffen snabbt på hög värme, skär den sedan i skivor. Servera med nudlar, ris, pasta, eller bara en kall sås och färska grönsaker. Emil & Anna är till fjälls och tar fram muurikkan, men det blir lika bra i stekpanna – bara det rymms!

Wok

Helgrillat ytterlår

Marcus favorit är att steka snabbt på högvärme och sedan lägga i 105o-ugn med köttermometer till 57o innertemperatur, sedan vila. Servera gärna med ugnsstekta rotsaker eller pärmos. Använd köttsaften i stekpannan som bas i en gräddsås medan köttet är i ugnen.

Ytterlår

Värmande buljong för kyliga dagar

Varm, mättande och hälsosam – bara som den är såsom drickbuljong eller som en bas för så många andra rätter. Grillmästaren Jimmy Stening valde att servera sitt grillade renkött med nudlar, renbuljong och kantareller.

Lägg buljongben i stor kastrull och täck benen med vatten. Koka upp och skumma av väl. Skala, dela och tillsätt rotsaker, t ex gul lök, morötter och rotselleri, samt vitpepparkorn och persiljestjälkar. Småkoka i ca 2 timmar. Smaka av med salt mot slutet av koktiden.

Skärmavbild 2020-10-09 kl. 15.55.11