Nu är datum satt för tur till Uppsala, Värmdö och Bromma!

Vårleverans april 2021

– Renkött direkt från skog och fjäll –

Till grillkvällar, festliga helgmiddagar, hälsosam vardagsmat – eller till fredagssnackset och frukostpålägg: för 26:e året går det turer från vår anläggning i Ljusnedal/Funäsdalen ner till Uppsala, Värmdö och Bromma, en på hösten och en nu på våren. Hos oss styckas och förädlas renar och älgar från de fyra sydligaste samebyarnas betestrakter; från Särna-skogarna i söder till Åre-trakten i norr, med kvalitet som ledord och med traditionella förädlingsmetoder.

Iår har vi lite speciella förutsättningar runt oss som vi anpassar oss efter för att kunna göra en säker leverans:

På listan har vi som vanligt utvalda produkter ur sortimentet, med några ändringar efter en försiktig inköpssäsong pga coronaläget. Vi har ett smalare utbud av älgprodukter, och istället för den vanliga renskaven har vi den enklare produkten skavat renkött: den är skuren av grövre bitar och behöver tillagas längre, men kan användas till i stort sett samma saker som den traditionella renskaven. Observera att detta inte är den fina renskav ni är vana vid utan vår billigare vardagsvariant. Vi började med den 2017 och den har blivit väl mottagen av både privatkunder och restauranger. Fortfarande 100% renkött, inga tillsatser, inga konstigheter!

Med önskan om hälsosam god mat på tallrikarna, på tu man hand och snart nog med friska goda vänner – välkomna att beställa här !

Läs mer »

Bygget

FlygbildVi håller på att bygga ut! Från 350 m2 till 730 m2. Det har varit alldeles för trångt hos oss alldeles för länge, det här är efterlängtat! Det har varit extrajobb, extra kostnader, att vi begränsats i hur mycket slaktkroppar vi kan ta emot och att vi begränsats i vad och hur mycket vi kan producera. Nu blir det en ny helkroppskyl om 56 m2 (+32 m2 älgkyl), medan den gamla kylen (33 m2) istället blir ett nytt chark-/förädlingsutrymme. Det blir en ny helkroppsfrys och ny pallfrys istället för de containrar vi haft utomhus. Det blir emballageförråd i samma byggnad som styckningen, större diskutrymme, och en ny älgslaktavdelning som innebär att vi kommer kunna sälja älgköttet både nationellt och på export, inte bara lokal försäljning. För att kunna ta emot renar till nya kylen behövs en plan, och vi har köpt till grannfastigheten från kommunen för detta. Vår trevliga rök-kulle har sänkts för att ta vara på massorna och står nu mer lättjobbat till med vagn-avstånd från kajen. Det blev flera positiva bi-effekter av bygget, och vi kommer på nya under vägen hela tiden!

Skärmavbild 2020-10-26 kl. 19.08.36Skärmavbild 2020-10-26 kl. 19.09.48

Anläggningen byggdes 1994 för styckning i mindre skala och byggdes ut vid ett par olika tillfällen runt 2004. Vi i nuvarande konstellation tog över 2014 och har ökat volymen som hanteras på anläggningen trots oförändrade lokaler. Äntligen kommer volym och utrymme att kunna synka, och till och med lämna utrymme för nya möjligheter!

Läs mer »

Höstens mat

Höst och slakttider. Då gäller det att mysa med god mat: mustiga grytor, möra detaljer och enkla, läckra mellanmål och luncher – rätter som passar till både vardag och festligheter. Här kommer några tips utifrån våra senaste projekt, då vi varit medinspiratörer till 32:a upplagan av Chefs Night och haft ett kundevent för inspiration till nya användningssätt, samt från ett besök hos trogen restaurangkund och från ett par turer till renskog under passningsjobb. Smaklig spis!

Enkel pasta med renskav, kantarell och lingon

Pasta_CafeLoftetDet här väljer vi nästintill var gång vi äter lunch på Café Loftet i Funäsdalen! Så här kan du göra en egen variant hemma: stek renskav i rikligt med smör tills det är lite knaprig yta. Salta och peppra. Torrstek kantareller i egen panna tills de börjar hoppa och lägg sedan i en generös smörklick, fräs tills svamparna fått färg. Blanda renskav och kantareller och tillsätt en skvätt grädde eller ännu hellre renbuljong (se nedan). Puttra ihop snabbt, servera med pasta och toppa med lingon och några färska blad timjan eller ärtskott.

 

 

 

Suovasskav på traditionell samisk gaahkoe

Smörstek suovasskav och lägg på ditt favoritbröd, i vårt fall gaahkoe. Toppa med tunt skivad gul och röd lök, rotsakschips, persilja och lingon.

Här hittar du Go’kväll-kocken Susannes recept på hennes mormors gaahkoe: https://www.svt.se/recept/mormors-gahkku-samiska-mjukkakor

Gaahkoe_skav

Rengrillkorv med bröd och tillbehör

Går att variera i oändlighet! Stek eller grilla korven, och värm på brödet. Välj gärna ett något grövre bröd/korvbröd! Här är två av Funäsdalskocken Joakim Sorsas läckra tips på topping:

  • Timjansbakad lök, gruyére-ost, friterad jordärtskocka och färskriven tryffel.
  • Egen coleslaw på syrad kål med kummin, rökt renstek och majonäs, vitlökscreme, syrad silverlök och rödlök, samt inlagda senapsfrön.

Grillkorv

Wok med renrostbiff och grönsaker

Skär upp och smörstek vitkål, morötter, purjolök, paprika, och grönkål. Smörstek rostbiffen snabbt på hög värme, skär den sedan i skivor. Servera med nudlar, ris, pasta, eller bara en kall sås och färska grönsaker. Emil & Anna är till fjälls och tar fram muurikkan, men det blir lika bra i stekpanna – bara det rymms!

Wok

Helgrillat ytterlår

Marcus favorit är att steka snabbt på högvärme och sedan lägga i 105o-ugn med köttermometer till 57o innertemperatur, sedan vila. Servera gärna med ugnsstekta rotsaker eller pärmos. Använd köttsaften i stekpannan som bas i en gräddsås medan köttet är i ugnen.

Ytterlår

Värmande buljong för kyliga dagar

Varm, mättande och hälsosam – bara som den är såsom drickbuljong eller som en bas för så många andra rätter. Grillmästaren Jimmy Stening valde att servera sitt grillade renkött med nudlar, renbuljong och kantareller.

Lägg buljongben i stor kastrull och täck benen med vatten. Koka upp och skumma av väl. Skala, dela och tillsätt rotsaker, t ex gul lök, morötter och rotselleri, samt vitpepparkorn och persiljestjälkar. Småkoka i ca 2 timmar. Smaka av med salt mot slutet av koktiden.

Skärmavbild 2020-10-09 kl. 15.55.11

Läs mer »

Buerie båeteme!

Välkomna! Vi har startat upp en blogg! För att ha en kanal att kunna berätta lite mer i – om vad vi gör på styckeriet, om vad som händer i skogen, om våra produkter och om oss själva. Vi har i samma veva gjort en ansats att få bättre kontinuitet på våra sociala medier – med hjälp av Anna som är bättre än oss på sånt upplägg! Man fastnar lätt i dagens göromål. Ändå är det ju bland det roligaste vi vet att få ha en dialog med er kunder, leverantörer, branschkollegor, och övriga som är intresserade av verksamheten – så det känns jättekul att starta upp det här projektet för att komma er alla lite närmare! Som vanligt varierar vår verksamhet mycket mellan säsongerna beroende på renskötselåret och slakttider, och även beroende på turistsäsongen som påverkar ordertrycket, men just nu händer det lite extra runt oss då vi även håller på att bygga ut styckeriet. Vi har varit väldigt trångbodda ett tag men ska under kommande året skaffa oss lagom stor kostym för verksamheten samt möjlighet till nya projekt – det blir dubbla ytan mot idag. Mer om allt detta i kommande inlägg. Hoppas ni vill följa oss!

Läs mer »